KAJIAN KEPUASAN

PELANGGAN [ x ]


WAKTU URUSNIAGA DI   KAUNTER UNIT HASIL & UNIT PENDAFTARAN ADALAH DIBUKA SEPERTI BIASA KEPADA ORANG AWAM  

 

        ISNIN -KHAMIS             8.30PAGI - 3.30 PETANG

              JUMAAT               8.30 PAGI - 11.45 PAGI 2.45PTG - 3.30 PTG

 

SEBARANG PERTANYAAN          HUBUNGI TALIAN            03-3289 1010

 

w3c logo
Tetapan Semula Kecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
 jata  jata2  

new_title_6

 

BERITA : Tujuh lagi pejabat daerah terima aset ICT, permudah tindakan hadapi bencana

Wartawan SelangorKini II  25 JULAI 2022

 
       

PETALING JAYA -   Tujuh lagi pejabat daerah dan tanah (PDT) menerima aset komunikasi teknologi maklumat (ICT) daripada Smart Selangor Delivery Unit (SSDU) hari ini.

Dato’ Menteri Besar berkata peralatan seperti televisyen pintar, komputer riba dan beberapa peranti komputer itu bertujuan mendigitalkan pusat kawalan operasi bencana daerah supaya risiko musibah dapat diurus dengan lebih cekap.

 

“Dalam lawatan ke PDT tahun lalu ketika banjir, kita dapati kemudahan terdapat di sana ketinggalan zaman sedangkan pusat kawalan operasi bencana negeri di Shah Alam memiliki kemudahan sangat baik.

 

“Jadi kita berasakan aset di peringkat daerah juga perlu ditambah baik. Diharap perkongsian data masa nyata dan maklumat dapat disampaikan dengan cepat melalui serahan aset berkaitan,” katanya Dato’ Seri Amirudin Shari hari ini.

 

Terdahulu, beliau menyempurnakan majlis serahan peralatan berkenaan kepada PDT terlibat sempena Jelajah Iltizam Selangor Penyayang (ISP) di Laman Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) di sini.

 

PDT berkenaan adalah Petaling, Klang, Kuala Langat, Kuala Selangor, Sabak Bernam, Hulu Selangor dan Gombak.

 

Sebelum ini, PDT Hulu Langat dan Sepang sudah menerima peralatan sama sempena jelajah ISP siri pertama di Padang Taman Kosas, Ampang Jaya pada 19 Jun.

 

Sementara itu, Pengarah Perancangan Strategik SSDU Mazlan Mahadi berkata serahan aset terbabit adalah sebahagian daripada inisiatif Pelan Tindakan Smart Selangor 2025.

 

“SSDU tekad menyediakan kelengkapan terbaik dari aspek digital bagi memperkasakan kemajuan sistem pentadbiran yang mampu memberi manfaat kepada seluruh rakyat Selangor.

 

“Selain menumpukan pembangunan infrastruktur pintar, SSDU juga mahu membina jalinan hubungan baik dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi persediaan transformasi daerah-daerah menuju ke arah negeri pintar,” katanya.


Kemaskini pada 2022-07-25 11:55:26 daripada Administrator

 •  
 • Print
 • Email this page