Maklumbalas II Hubungi Kami || Soalan Lazim (FAQ) || Peta Laman || Kajian Kepuasan Pelanggan

Imbas QR Kod bagi
melayari Portal Rasmi
menggunakan mobil
 [ x ]

qr

Kami Ingin Mendengar Pendapat Anda...

klik untuk sertai kami >>


Kalender PDTKS

w3c logo
Reset Setting Change font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
 jata  jata2  new_title_6

selangorku 

BERITA : MOA perkenal dua varieti padi baharu

Wartawan Sinar Online II 13 APRIL 2018

 
       

TANJONG KARANG - Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani mengisytiharkan dua varieti baharu padi iaitu padi Mardi Sempadan 303 dan Mardi Sebernas 307.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, pengisytiharan dua varieti ini mampu membantu pesawah khususnya kawasan Jelapang Padi Selangor untuk meningkatkan hasil padi pada masa akan datang. Menurutnya, pelancaran dua varieti yang mampu mencapai tempoh matang lebih cepat itu selari dengan usaha kerajaan bagi memajukan industri padi dan beras negara.

 

“Tahniah kepada Mardi berjaya menghasilkan varieti baharu selepas kajian lebih 20 musim... Sudah tentu kita terhutang budi yang berusaha membangunkan industri padi dan beras negara.“Usaha ini juga membantu pesawah meningkat hasil mereka untuk musim akan datang,” katanya sempena Majlis Pengisytiharan Varieti Padi Baharu Mardi di Blok I, Sawah Sempadan, semalam.

 

Ahmad Shabery berkata, hasil padi mungkin lebih tinggi dengan varieti baharu ini namun bergantung kepada faktor termasuk cuaca dan amalan penanaman yang baik.“Hasil yang elok juga bergantung kepada kerajaan yang baik dan peka keperluan pesawah selain kemudahan kolam tadahan, subsidi baja dan racun yang disediakan cukup membuktikan keprihatinan luar biasa.“Sebab itu, mengawal industri padi penting sebagai tonggak penting padi negara kerana kerajaan mahu elak lambakan beras luar yang dijual murah menjejaskan padi tempatan,” katanya.

 

Pengisytiharan kedua varieti baharu itu mampu menyumbang kepada kepelbagaian varieti padi dan  meningkatkan hasil pengeluaran. Mardi Sempadan 303 diambil sempena nama Sawah Sempadan yang dibangunkan melalui kacukan varieti MR256 dengan varieti ulangan MR253 sejak 2005. Varieti ini mampu mencapai tempoh matang yang singkat antara 104 hari sehingga 106 hari selain memberi tuaian tertinggi sehingga 10tan per hektar. Rintang terhadap penyakit karah daun dan sederhana rintang kepada serangga perosak benah perang selain sesuai ditanam di kawasan kurang subur menjadi salah satu keistimewaan varieti ini.

 

Manakala bagi Mardi Sebernas 307, proses kacukan antara varieti MR256 dan P493. Selama 22 musim dinilai kualiti dan prestasi menunjukkan kerintangan sederhana terhadap serangan penyakit dan serangga perosak yang sama. Potensi hasil mampu dicapai sehingga 10 tan per hektar dan boleh dituai dalam tempoh 107 hari sehingga 110 hari. Siasatan SPAN pada 5 Feb lalu bagaimanapun mendapati bukan hanya Pam No.3 yang mengalami kerosakan tetapi tiga lagi unit pam air bersih tidak berfungsi iaitu Pam No.4, Pam No.5 dan Pam No.8. "Ketiga-tiga pam berkenaan bagaimanapun tidak ada kaitan dengan insiden paip pecah yang berlaku semalam," jelasnya. - Bernama


Kemaskini pada 2018-04-13 08:32:28 daripada Administrator

  •  
  • Print
  • Email this page

  footer

PEJABAT DAERAH / TANAH KUALA SELANGOR,

45000 Kuala Selangor

Telefon : 03-32891010 II Fax : 03-32892145 II E-mel : ksel@selangor.gov.my

:: HAK CIPTA TERPELIHARA © 2018 PEJABAT DAERAH/TANAH KUALA SELANGOR ::

Paparan terbaik menggunakan: IE9 ke atas/
Firefox 11 ke atas /Google Chrome resolusi 1280 x 720 ke atas.

Dasar Privasi & Dasar Keselamatan | Hak Cipta |

Mengenai Kami | Bantuan | W3C | Penafian

iso

Certified to ISO 9001: 2008


Certified to ISO 9001:2008